Wat is een hygiënesluis
In een hygiënesluis kunnen mensen zich wassen en omkleden in bedrijfskleding en –schoeisel.
Dit met als doel het voorkomen van ziekten en het beschermen van uw vee. Dit resulteert vanzelfsprekend in een hoger rendement.
Waarom een hygiënesluis
De Voorschriften Kalverhouderij IKB Vleeskalveren stellen dat per 1 mei 2015 elk kalverbedrijf een hygiënesluis dient te hebben.
Een goede hygiënesluis voorkomt ziekten en beschermt de gezondheid van uw kalveren. Ook voor varkenshouderijen is een hygiënesluis verplicht. Ook als pluimveehouder is een hygiënesluis een goede uitkomst.
Waar dient en hygiënesluis aan te voldoen:
- Er is duidelijk zichtbare lijn (of gespannen draad) op vloerhoogte van het erf, zodat verkeer van transportmiddelen niet belemmerd wordt tussen het schone (bedrijfs-) gedeelte en vuile (externe) gedeelte (buiten de hygiënesluis). Of er is een zodanig duidelijke aanduiding aanwezig dat en waar bezoeker zich dient te melden, en door de hygiënesluis moet, voordat het schone (bedrijfs-) gedeelte betreden wordt.
- De hygiënesluis is een doorgangssluis met aparte in- en uitgang en bevindt zich niet in het bedrijfsgedeelte waar dieren worden gehouden.
- De hygiënesluis bevat een fysieke barrière tussen het schone (bedrijfs-) en vuile (externe) gedeelte.
- In de hygiënesluis is een wasgelegenheid aanwezig met warm en koud, stromend water, zeep / desinfectans en papieren handdoeken.
- In het schone (bedrijfs-) gedeelte is schone bedrijfskleding en schoeisel aanwezig
Opmerking: Schone, ongebruikte, meegebrachte overschoentjes dito wegwerpjasjes mogen ook worden gebruikt. Deze moeten wel altijd in het schone (bedrijfs-) gedeelte worden achtergelaten. - Hygiëneregels, waaraan bezoekers en medewerkers zich houden, en plattegrond (met indien van toepassing looproutes) zijn aanwezig in de hygiënesluis (vb. bij het bezoekersregister).
Een hygiënesluis is een geschikte oplossing voor zowel een kalverhouderij, varkenshouderij als ook een pluimveehouderij.